Μικρά διαλείμματα από το καθισιό κάνουν καλό στην καρδιά και τη σιλουέτα

Λονδίνο: Είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης κάνουν κακό στην υγεία των ανθρώπων. Τώρα, μια νέα διεθνής έρευνα διαπίστωσε ότι δεν έχει σημασία μόνο πόση ώρα περνάει κανείς καθήμενος, αλλά επίσης πόσα διαλλείματα κάνει, κατά τα οποία σηκώνεται όρθιος.
Όσα περισσότερα διαλείμματα, ακόμα και του ενός μόνο λεπτού, τόσο περισσότερο ωφελεί την καρδιά του και αποφεύγει την παχυσαρκία.
Η μελέτη της Δρ Ζενεβιέβ Χίλι του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονική έντυπο European Heart Journal, είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που συσχέτισε τη συνολική ώρα του καθισιού και ταυτόχρονα τα διαλείμματα από αυτό, με τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη και άλλες μεταβολικές ασθένειες, καθώς επίσης με την χρόνια φλεγμονή, που παίζει ρόλο, μεταξύ άλλων, και στην αρτηριοσκλήρυνση.
Η μελέτη, που ανέλυσε δεδομένα από περίπου 4.700 άτομα άνω των 20 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρατεταμένες περίοδοι καθισιού, ακόμα κι αν συνδυάζονται με σωματική άσκηση, επιδεινώνουν τους δείκτες της καρδιο-μεταβολικής λειτουργίας και των φλεγμονών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, μικρότερη «καλή» χοληστερόλη, υψηλότερη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (σημαντική ένδειξη εξελισσόμενης εσωτερικής φλεγμονής στον οργανισμό) και υψηλότερα τριγλυκερίδια.
Από την άλλη, η έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμα και στους ανθρώπους που περνάνε πολλή ώρα καθιστοί συνολικά, αν στο ενδιάμεσο σηκώνονται συχνά, έστω και για λίγο, η περίμετρος της μέση τους είναι μικρότερη, όπως χαμηλότερη είναι και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.
Το 25% των ατόμων που έκαναν τα περισσότερα διαλείμματα, είχαν κατά μέσο όρο 4,1 εκατοστά μικρότερη διάμετρο μέσης σε σχέση με το 25% των ατόμων που έκαναν τα λιγότερα διαλείμματα.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο λιγότερος χρόνος σωματικής αδράνειας ήταν 1,8 ώρες την μέρα και ο περισσότερος 21,2 ώρες.
Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι περνάνε πάνω από τη μισή μέρα καθισμένοι (χωρίς να το συνειδητοποιούν πάντα).
Ο μικρότερος αριθμός διαλειμμάτων μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας ήταν 99 και ο μεγαλύτερος 1.258. Οι καταγραφές των διαλειμμάτων έγιναν με ειδική μικρή συσκευή που οι εθελοντές φορούσαν στο γοφό τους.
Καθώς οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις ευνοούν ακόμη περισσότερο το καθισιό, οι ερευνητές συνιστούν στους ανθρώπους να μην χάνουν την παραμικρή ευκαιρία, μέσα στην καθημερινότητά τους, να σηκώνονται όρθιοι και να περπατούν.

Advertisements

About kaggelopoulos

personal trainer
This entry was posted in kyriakosstrength and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s