Αερόβια άσκηση και νοητικές επιδόσεις


Η αερόβια ασκηση προκαλεί αύξηση των νευρώνων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η άσκηση αυξάνει τα νευρικά κύτταρα στην οδοντωτή έλικά, ένα τμήμα του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την απώλεια μνήμης που αρχίζει να εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους μετά τα 30.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε έμμεσα σε ανθρώπους, καθώς μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι η αεροβική άσκηση αυξάνει την αιμάτωση στην οδοντωτή έλικα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science.

Η αύξηση των νευρώνων καταγράφηκε αρχικά σε ποντίκια από τον Δρ Φρεντ Κέιτζ του Ινστιτούτου Salk στην Καλιφόρνια. Ο Κέιτζ συνεργάστηκε στη συνέχια με τον Σκοτ Σμολ του Ιατρικού Κέντρου για να εξετάσει το φαινόμενο στον άνθρωπο.

Στο πείραμα συμμετείχαν 11 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι αρχικά υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και στη συνέχεια ακολούθησαν πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής για τρεις μήνες. Στο τέλος του προγράμματος αυτού μετρήθηκε η φυσική τους κατάσταση και υποβλήθηκαν εκ νέου σε μαγνητική τομογραφία.

Η σύγκριση έδειξε ότι η αιμάτωση της οδοντωτής έλικας είχε αυξηθεί, και μάλιστα όσο μεγαλύτερη ήταν η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τόσο περισσότερο είχε αυξηθεί η ροή του αίματος.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η άσκηση επιδρά στον εγκέφαλο με τον ίδιο μηχανισμό σε πειραματόζωα και ανθρώπους. «Το επόμενο βήμα μας είναι να αναγνωρίσουμε το πρόγραμμα άσκησης που προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος για τη βελτίωση των βοητικών επιδόσεων και τη μείωση της φυσιολογικής εξασθένισης της μνήμης» γράφουν στη δημοσίευσή τους.

Advertisements

About kaggelopoulos

personal trainer
This entry was posted in kyriakosstrength and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s