Υπάλληλοι γραφείου, γυμνασθείτε…

Η φυσική δραστηριότητα τις ώρες εκτός γραφείου μπορεί να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τους τραυματισμούς λόγω μονότονων κινήσεων, αναφέρουν ερευνητές από τον Καναδά.

Το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 58.622 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, ηλικίας 15 έως 74 ετών.

Όπως είπε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσαρλς Ρ. Ράτζλαφ, η φυσική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο μπορεί να διευκολύνει την καλύτερη θρέψη και εξισορρόπηση του μυοσκελετικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να αντισταθμίζει τις συνέπειες των μονότονων κινήσεων κατά την εργασία.

Οι μονότονες κινήσεις (όπως το να γράφει κανείς διαρκώς στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να χρησιμοποιεί με τις ώρες το «ποντίκι») προκαλούν τα επονομαζόμενα σύνδρομα υπέρχρησης – μία ομάδα τραυματισμών, ο πιο γνωστός εκπρόσωπος των οποίων είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Ο δρ Ράτζλαφ, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από τους εργαζόμενους που είχαν συμμετάσχει σε μεγάλη καναδική έρευνα του 2003.

Όπως έγραψαν στην επιθεώρηση «Αρθρίτιδα & Ρευματισμοί», τα στοιχεία έδειξαν ότι τα σύνδρομα υπέρχρησης είναι πολύ συχνά, προσβάλλοντας έναν στους δέκα εργαζόμενους.

Τα μισά από τα κρούσματα σχετίζονται με το επάγγελμα και αφορούν τμήματα του κορμού, όπως τον καρπό και την άκρα χείρα, τον ώμο και τον αγκώνα.

Τα σύνδρομα προσβάλλουν συχνότερα εργαζόμενους στην καλύτερη επαγγελματική ηλικία τους, δηλαδή μεταξύ 30 και 49 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να τα αναπτύξουν απ’ όσο οι άνδρες.

Η αυξημένη συχνότητα των συνδρόμων, τόνισε ο δρ Ράτζλαφ, πιθανώς σχετίζεται με τον καθιστικό τρόπο ζωής και με την αύξηση των ανθρώπων που εργάζονται σε γραφεία, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γενικότερα σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι ο κίνδυνος συνδρόμων υπέρχρησης ήταν αυξημένος μεταξύ των εργαζομένων που διήγαν καθιστική ζωή και εκτός εργασίας.

Σε αντίθεση, εξάλλου, με ό,τι πολλοί πιστεύουν, η συμμετοχή σε αθλήματα που ασκούν πιέσεις στο άνω τμήμα του σώματος (όπως το τένις), δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως συνδρόμου υπέρχρησης που να σχετίζεται με τη δουλειά, παρ’ ότι τα αθλήματα αυτά καταπονούν τα ίδια τμήματα του σώματος με την εργασία.

Advertisements

About kaggelopoulos

personal trainer
This entry was posted in kyriakosstrength and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s