Group Spinning: Η νέα μόδα του γυμναστηρίου

Το Indoor Cycling κατακτά τα γυμναστήρια και βάζει στο Spin από φανατικούς των ομαδικών αθλημάτων και «φουσκωτούς» μέχρι παχύσαρκους υπάλληλους γραφείων!

Η προπόνηση σε group ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τα ξύλινα παρκέ των γυμναστηρίων. Οι αίθουσες φιλοξένησαν κατά καιρούς πολλά είδη ομαδικών μαθημάτων, αποτελώντας ουσιαστικά την εναλλακτική πρόταση στη ρουτίνα της προπόνησης με αντιστάσεις, διαδρόμους και ποδήλατα υπό τη συνοδεία μουσικής ή τηλεόρασης.

Αν και αρχικά αυτό το είδος προπόνησης συνέδεσε το όνομα του με το ασθενές φύλλο λόγω των μαθημάτων, στη συνέχεια τα γυμναστήρια ενσωμάτωσαν στο πρόγραμμα τους διαφορετικά προγράμματα, τα οποία συνδύασαν αντιστάσεις, πολύ υψηλή ένταση αλλά και ανατολίτικη φιλοσοφία (yoga).

Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε μια εντελώς διαφορετική μορφή ομαδικής προπόνησης, η οποία έχει σαν βάση το ποδήλατο. Το spinning ή group cycling έχει φανατικούς υποστηρικτές, αφού οι ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες γεμίζουν με ασκούμενους όλων των κατηγοριών.

Στο μάθημα ποδηλασίας βρίσκεις άνδρες, γυναίκες, ποδηλάτες, φανατικούς ασκούμενους των ομαδικών ακόμη και πρώην »φουσκωτούς». Η ιδέα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80 από τον αθλητή Jonathan Goldberg και στην Ελλάδα εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90.

Τι είναι το indoor cycling;
Μιλάμε καθαρά για διαλειμματική προπόνηση (προπόνηση με εναλλαγές ρυθμού). Μια ομάδα ποδηλατών ακολουθώντας τις οδηγίες του προπονητή εκτελεί το πρόγραμμα προπόνησης, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο το ποδήλατο. Η προπόνηση γίνεται πιο αποδοτική όταν χρησιμοποιείτε καρδιοσυχνόμετρο. Η προπόνηση ποδηλασίας εσωτερικού χώρου, περιλαμβάνει ασκησεολόγιο που γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες που ενεργούν κατά την ποδηλασία.

Το ποδήλατο
Το ποδήλατο που χρησιμοποιείτε στο spinning διαφέρει από το κλασικό στατικό ποδήλατο αφού μιλάμε για ποδήλατο τύπου πίστας. Η αντίσταση προέρχεται από τον μπροστινό τροχό και είναι ρυθμιζόμενη. Στα ειδικά χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνεται η ύπαρξη φρένου, ενώ η αίσθηση που δίνει η ποδηλάτιση είναι τελείως διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο είδος. Η σέλα ρυθμίζεται κάθετα και οριζόντια, ενώ το πλάτος της δεν την κάνει ιδιαίτερα αναπαυτική. Το κόστος του ποδηλάτου ξεκίνα από τα 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και έως τα 1500.

Η αίθουσα
Η αίθουσα του spinning έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεν έχει σχέση με τις απλές αίθουσες των ομαδικών μαθημάτων. Μιλάμε για dark room, με ελάχιστους φωτισμούς τύπου black light. Η αίθουσα είναι γεμάτη ηχεία τα οποία οδηγούν την ένταση στα ύψη, ενώ στην ολοκληρωμένη έκδοση, το cycling περιλαμβάνει και οπτικές παραστάσεις. Η ατμόσφαιρα του μαθήματος είναι εκρηκτική αφού εικόνα ήχος και παραγγέλματα, από το μικρόφωνο του γυμναστή, γίνονται ένα.

Το μάθημα
Μια ολοκληρωμένη αερόβια προπόνηση. Προθέρμανση, κύριο μέρος και αποθεραπεία συνθέτουν τον κορμό του προγράμματος. Στη διάρκεια του κύριου μέρους πραγματοποιούνται εντάσεις, ορθοπεταλιές και αυξομείωση της αντίστασης. Η προθέρμανση είναι ουσιαστικά αργή ποδηλασία, ενώ στο κομμάτι της αποθεραπείας εντάσσονται και διατάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται επί του ποδηλάτου. Η διάρκεια του μαθήματος δεν ξεπερνά τα 50′ λεπτά

Πλεονεκτήματα
– Τα μέγιστα οφέλη της διαλειματικής προπόνησης
– Καρδιαναπνευστική άσκηση υψηλής ποιότητας
– Ενδυνάμωση τετρακέφαλων, γλουτιαίων, γαστροκνημίων, υποκνημιδίων
– Ασφάλεια (ύπαρξη έμπειρου προπονητή)
– Ολοκληρωμένο αερόβιο πρόγραμμα
– Ευχάριστη προπόνηση

Advertisements

About kaggelopoulos

personal trainer
This entry was posted in kyriakosstrength and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s